www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ODSJEK ODJEL ZA RESTAURACIJU I KONZERVACIJU METALA Specijalističko usmjerenje: konzervacija-restauracija metala

Specijalističko usmjerenje: konzervacija-restauracija metala

E-mail Ispis
Ocjena: / 14
LošeOdlično 
There are no translations available.

metal

 


Izuzetna djela hrvatskog umjetničkog stvaralaštva na području liturgijske zlatarske umjetnosti, ali i brojnost ostalih spomenika kulture izrađenih od plemenitih i neplemenitih kovina te, nadasve, potreba za njihovom stručnom njegom, ponukale su Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu na pokretanje novog specijalističkog usmjerenja konzervacija-restauracija metala.

Smjer konzervacije i restauracije metala omogućava specijalizaciju u restauraciji liturgijskih predmeta, objekata likovne i primijenjene umjetnosti, arheoloških predmeta od metala, oružja, oklopa te tehničkog kulturnog dobra. Ovo se usmjerenje detaljno bavi konzervacijom i restauracijom, ali i tehnologijom obrade plemenitih i neplemenitih kovina. Uz to daje uvid u tehnologiju i konzervaciju organskih i anorganskih materijala - kože, kosti, minerala, plastičnih masa, keramike i stakla - koje često susrećemo kao popratne materijale metalnih objekata.

Prepoznavanje i prosuđivanje oštećenja, primjena znanstvenih analitičkih mjera kao i razvoj prikladnih konzervatorskih koncepata te njihova primjena uz pomoć suvremenih metoda i materijala, cilj su ovog studijskog usmjerenja. Objekti se ne prosuđuju i obrađuju samo na temelju njihove umjetničke, već i povijesne i društvene vrijednosti. U prvom planu stoji znanstveni pristup materijalu, njegovim svojstvima i promjenama. Velika se važnost pridodaje dokumentiranju stanja objekata, njihovog izgleda kao i primijenjenih restauratorskih mjera. Studenti se tokom studija upoznavanju sa suvremenom stranom literaturom te primjerima konzervatorskih i restauratorskih radova na metalu u Hrvatskoj i inozemstvu.

Tijekom studija studenti se suočavaju sa realnim konzervatorskim i restauratorskim zadacima, koje uz mentorski nadzor i vježbu savladavaju i primjenjuju. Povrh toga, uče o ophođenju sa kulturnom baštinom te se upoznaju s preventivnom konzervacijom i muzeologijom. Posebna se pažnja pridaje klimatskim uvjetima izlaganja i pohranjivanja povijesnih objekata, njezi i prezentaciji zbirke te pakiranju, skladištenju i transportu umjetnina. Bitno dodatno područje rada na konzervaciji i restauraciji metala su, kao i u ostalim usmjerenjima, umjetničko-znanstvena istraživanja.

Kolegij Restauracija i konzervacija metala trenutno se nudi na prvoj i drugoj godini studija. Cjelokupni petogodišnji program još je u pripremi, a implementirat će se u skoroj budućnosti.

Specijalističko usmjerenje konzervacija-restauracija metala vodi Valentina Ljubić uz asistenciju Filipa Rogošića.




Objavljeno: 30. rujna 2010.
  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare