www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO Osvrt na VI. međunarodnu konferenciju studija konzervacije-restauracije

Osvrt na VI. međunarodnu konferenciju studija konzervacije-restauracije

E-mail Ispis
Ocjena: / 32
LošeOdlično 
There are no translations available.

osvrt

Lana KEKEZ (Konzervacija-restauracija štafelajnih slika i polikromiranog drva, apsolvent)

Šesta međunarodna konferencija studija konzervacije-restauracije, održana krajem travnja u Splitu, polučila je veliki uspjeh. Za razliku od dosadašnjih, konferenciju su u cijelosti organizirali studenti, a budući da je domaćin bila splitska Umjetnička akademija, posao su "odradili" studenti Odsjeka za konzervaciju-restauraciju. Uz splitski studij, na konferenciji su sudjelovali studiji konzervacije-restauracije Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, Sveučilišta u Dubrovniku i Akademije za umjetnost i dizajn iz Ljubljane. Uključivanjem kolega iz Ljubljane 2007. godine je susret poprimio međunarodni karakter. Konferencija studija konzervacije-restauracije redovito je prilika za predstavljanje projekata i istraživanja na kojima se tijekom protekle godine radilo na sva četiri fakulteta.
Tijekom dva dana za predavačkom katedrom smjenjivali su se studenti, prenoseći svoja iskustva i nove spoznaje. Kroz sedamnaest predavanja, otvorenih i za širu javnost, obrađene su teme iz konzervacije-restauracije zidnog slikarstva, mozaika, kamena, keramike, štafelajnog slikarstva, papira i tekstila, tradicionalne tehnologije obrade drva, kopistike, metodologije izlaganja umjetnina i restauracije uporabnih predmeta. Program konferencije možete pogledati ovdje.

Konferenciju su otvorili studenti UMAS-a Krešimir Bosnić i Nikola Radošević predavanjem o konzervaciji i restauraciji antičkih mozaika na Gradini u Visu. Upravo je njihovo izlaganje u anketi provedenoj na kraju konferencije ocijenjeno kao najbolje. Iskorak u načinu izlaganja i pristupu temi napravile su studentice UMAS-a Petra Perlain i Martina Kolar, koje su problematku grafičke dokumentacije u konzervaciji-restauraciji zidnog slikarstva i mozaika obradile kroz izradu filma koji je, u za tu temu prikladnom mediju, skrenuo pažnju na problematiku i moguća rješenja. Sudionici konferencije obasuli su pohvalama predavanje slovenskih studentica Anke Batič, Katje Pohl i Alje Fir o izradi kopije prema srednjovjekovnom predlošku. Jedan od zanimljivijih prijedloga za buduće konferencije je uključivanje i drugih zemalja regije.

Osim samih predavanja, najvažnija stvar na svakoj konferenciji je upoznavanje i druženje kolega te razmjena iskustava. Kako bismo boravak naših gostiju u Splitu učinili što ugodnijim, po završetku formalnog dijela predavanja organizirali smo za njih zanimljive aktivnosti. Profesori su svoje kolege odveli u posjet tugarskom zaseoku Ume, gdje je bilo priređeno predstavljanje tradicijskih obrta i starinskog načina života poljičkoga kraja. Za to vrijeme, studenti su se družili u prostorijama Umjetničke akademije na kampusu Visoka. Na okruglom stolu raspravljalo se o održanim predavanjima, rasprava se vrlo brzo pretvorila u ugodan razgovor uz soparnik, salatu od hobotnice, komišku pogaču, slane srdele i druge dalmatinske delicije. Pričalo se o struci i iskustvima, perspektivi mladih, smijalo se i pjevalo uz gitaru, a druženje je nastavljeno do kasno u noć.

Kolege smo ispratili s lijepim dojmovima i sjećanjima na dva dana provedena u Splitu. Još jednom treba naglasiti kako je organizacija ovogodišnje konferencije u potpunosti djelo studenata, koji su svojim angažmanom premašili očekivanja svojih profesora i visoko postavili letvicu organizatorima budućih susreta. Članovi organizacijskog odbora bili su: apsolventi Tomislav Grzunov, Elena Jurić, Lana Kekez i Ana Vrdoljak, studentica 4. godine Ivana Papić i studentica 2. godine Petra Perlain. Realizaciju njihovih ideja velikim su dijelom omogućili sponzori: Atlantic trade, Procaffe, Parkovi i nasadi, Lovrinac, Babić, Brodospas i Plovput.

Osvrt na konferenciju zaključit ću komentarom jednog od sudionika. Zamoljen za prijedlog za iduću konferenciju, u anketi je napisao: "Neka bude barem približno dobra kao ova". Bolju pohvalu organizatori i predavači nisu mogli dobiti!


Objavljeno: 29. svibnja 2009.























Lektorirano 2. studenog 2011. (M. G. Milić)

st09_001

Konferencija je održana u prostorijama Umjetničke akademije u tvrđavi Gripe

st09_002Pročelnica Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Lara Aranza održala je pozdravni govor

st09_003Na konferenciji je održano 17 predavanja

st09_005Predavanje slovenskih studentica Anke Batič, Katje Pohl i Alje Fir o izradi kopije prema srednjovjekovnom predlošku dobilo je najviše ocjene

st09_004Tea Trumbić (ALU, Zagreb) govorila je o restauraciji portreta nadvojvotkinje Sofije

st09_006Tajana Kera iz Dubrovnika održala je predavanje o konzervatorsko-restauratorskim radovima na tekstilnom predmetu

st2009_007Konferencija je mjesto za druženje i razmjenu iskustava


  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare