www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO Važnije konferencije u 2009. godini i web stranice koje vrijedi posjetiti

Važnije konferencije u 2009. godini i web stranice koje vrijedi posjetiti

E-mail Ispis
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
There are no translations available.

links.jpg

Sagita Mirjam SUNARA, viša asistentica (specijalističko usmjerenje Konzervacija-restauracija štafelajnih slika i polikromiranog drva)

PREGLED DOGAÐANJA U 2009. GODINI
Pregled svih događanja vezanih uz kulturnu baštinu, osobito onih koja se tiču konzervacije i restauracije, dostupan je na stranici CulturalEvents.com. Uz kalendar zbivanja možete pronaći detaljne podatke o svakom događaju. Ovdje donosimo one najzanimljivije.

Znanstvenici o Van Goghu
'EU-Artech Van Gogh symposium', znanstveni simpozij posvećen Van Goghu i njegovim suvremenicima, održava se 14. i 15. svibnja u Amsterdamu. Simpozij je ujedno i posljednji sastanak Eu-ARTECH grupe (Access Researh and Technology for the conservation of the European Cultural Heritage), a obećava pregršt zanimljivih predavanja.
U istraživanju Van Goghovih slika korištene su najsuvremenije neinvazivne tehnike, a na internetskim stranicama nalazimo dva zanimljiva članka na ovu temu: "Image Processing for Artist Identification - Computerized Analysis of Vincent van Gogh's Painting Brushstrokes" (autori: C. Richard Johnson, Ella Hendriks, Igor Berezhnoy, Eugene Brevdo, Shannon Hughes, Ingrid Daubechies, Jia Li, Eric Postma i James Z. Wang) i "Digital analysis of Van Gogh's complementary colours" (autori: Igor Berezhnoy, Eric Postma i Jaap van den Herik).
Restauracija zidnih slika
Restauratore zidnih slika zanimat će da se 15. svibnja u Hildesheimu u Njemačkoj održava  'Colloquium on conservation of murals and architectural surfaces'. Među uglednim govornicima je i dr. Mauro Matteini iz Italije.
Gettyjeva konferencija o slikama na drvu
Evo važne obavijesti za one koji će se sredinom svibnja boraviti u Sjedinjenim državama: 17. i 18. svibnja u Los Angelesu održava se simpozij pod nazivom 'Facing the Challenges of Panel Painting Conservation: Trends, Treatments and Training'. Organiziraju ga Gettyjev institut za konzervaciju, Muzej J. Paul Getty i Gettyjeva zaklada. Na simpoziju će biti predstavljena najnovija dostignuća u istraživanju slika na drvu i najsuvremenije metode restauracije. Raspravljat će se i o temama vezanim uz edukaciju konzervatora-restauratora.
Umjetnost današnjice - sutrašnja baština
U lipnju se u Parizu održava konferencija pod nazivom 'Art d’aujourd’hui, patrimoine de demain : Conservation-restauration de l’art contemporain'. Posvećena je problematici restauracije suvremene umjetnosti, a započinje 24. lipnja.
30. rođendan Technical Bulletin-a
Technical Bulletin Nacionalne galerije u Londonu ove godine slavi 30. rođendan, a obilježit će ga konferencijom pod nazivom 'Studying Old Master Paintings - Technology and Practice'. Konferencija će trajati od 16. do 18. rujna, a program predviđa više od trideset predavanja. Vrijedno je spomenuti da je jedan od predavača i ugledni Mark Leonard iz Gettyjevog muzeja u Los Angelesu.
Od samoga početka Technical Bulletin obrađuje teme vezane uz tehničku analizu slika starih majstora te povijest i tehnologiju slikarskih materijala. I rujanska konferencija bavit će se ovom problematikom, a o njezinom značaju dovoljno govori podatak da je posljednji međunarodni susret na kojem se govorilo o ovim temama bio održan u Dublinu 1998., dakle prije jedanaest godina!
Na konferenciju se možete prijaviti do 31. srpnja, a kotizacija iznosi 295£ (£195 za studente).
Laseri u službi zaštite kulturne baštine
Primjena lasera u konzervaciji i restauraciji aktualna je i zanimljiva tema. Od 21. do 25. rujna u Sibiu (Rumunjska) održava osma po redu Međunarodna konferencija LACONA (Lasers in the Conservation of Artworks) - '8th International Conference on Lasers in the Conservation of Artworks'. Konferencija se održava svake dvije godine, uvijek u drugom gradu. Prva je održana 1995. u Heraklionu u Grčkoj, a uslijedili su Liverpool, Firenca, Pariz, Osnabruek (Njemačka), Beč i Madrid.  Broj sudionika - znanstvenika, konzervatora, restauratora, firmi, profesora i studenata koji se bave laserskom opremom i primjenom lasera u konzervaciji kulturne baštine - svake je godine sve veći.
Knjiga pa simpozij
Knjiga Conservation: Principles, Dilemmas and Uncomfortable Truths koju su uredili Alison Richmond i dr. Alison Bracker, bit će objavljena ovog ljeta, a Kraljevska umjetnička akademija iz Londona tim povodom organizira simpozij na temu načela u restauratorskoj struci. Simpozij će se održati 24. i 25. rujna u Londonu.

Problematika restauracije modernih materijala
U Münchenu će se 22. i 23. listopada održati  međunarodna konferencija 'FUTURE TALKS 09_001, The Conservation of Modern Materials in Applied Arts and Design'. Predstavit će se najnovija znanstvena istraživanja modernih materijala i govoriti o praktičnim metodama njihove konzervacije, temi kojoj je do sada posvećivano malo pažnje.
Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu predati svoje tekstove do 31. svibnja.
'Course in the design of museum and archive storage' u Kopenhagenu
Najviše trideset kandidata moći će se krajem listopada priključiti tečaju 'Course in the design of museum and archive storage' koji se održava u Kopenhagenu.
Najava kongresa u Istanbulu
Pregled drugih važnih zbivanja u 2009. godini možete naći na stranicama IIC-a (International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works). Podsjećamo da IIC iduće godine u turskoj prijestolnici Istanbulu organizira kongres na temu 'Conservation and the Eastern Mediterranean' (20. do 24. rujna 2009.). Rok za predaju sažetaka izlaganja istekao je 30. travnja, a poziv za one koji žele sudjelovati s posterima bit će objavljen u drugoj polovini godine. Više doznajte ovdje.

ZA ONE KOJI VOLE SURFATI
Online časopis e_conservation magazine
Na kraju Vam skrećemo pažnju na besplatni online časopis 'e_conservation magazine', koji izlazi dvomjesečno, a namijenjen je profesionalnim konzervatorima-restauratorima. Objavljuje recenzirane članke najrazličitijih tema, od prikaza konzervatorsko-restauratorskih zahvata, teorije restauracije, restauratorske znanosti i preventivne konzervacije do dokumentacije i etičkih pitanja. Suradnici ovog časopisa svjetski su priznati stručnjaci, a dosad je objavljeno osam brojeva. Svi su dostupni u pdf obliku.
Još tekstova
Nemojte zaobići ni stranice Australskog instituta za konzervaciju kulturnih dobara, The Australian Institute for the Conservation of Cultural Material. Rubrika "Publications" nudi pregršt zanimljivih tekstova iz svih područja konzervacije-restauracije. Starija izdanja mogu se besplatno "skinuti", dok su novija dostupna samo članovima.
Sjajan dizajn i još bolji sadržaji: "The Tate Conservation online"
Galerija Tate pokrenula je novu web stranicu: "The Tate Conservation online". Odjel za restauraciju Galerije Tate osnovan je 1955. godine. Osim pregleda djelovanja i kratke povijesti tog odjela, stranica donosi inforamcije o svim specijalističkim radionicama te djelovanju znanstvenog laboratorija. Na stranici se mogu pronaći vrlo zanimljivi prikazi konzervatorsko-restauratorskih zahvata izvedenih na umjetninama iz kolekcije galerije Tate.
O Tateovim istraživačkim projektima čitajte ovdje.
Besplatne knjige
Svi već znamo za Gettyjeve publikacije koje su na njihovoj stranici besplatno dostupne u pdf obliku. Ovoga puta preporučujemo posjet stranici The National Academies Press na kojoj možete besplatno online čitati knjigu Scientific Examination of Art: Modern Techniques in Conservation and Analysis. Vrijedi pogledati!

Objavljeno: 1. svibnja 2009.






































Lektorirano 2. studenog 2011. (M. G. Milić)

simp_2009_01m.jpg
Eu-Artech Van Gogh symposium, Amsterdam, 14. i 15. svibnja
simp_2009_02m.jpg
Studying Old Master Paintings - Technology and Practice, London, 18. - 18. rujna
simp_2009_03m.jpg
8th International Conference on Lasers in the Conservation of Artworks, Sibiu, 21. - 25. rujna
simp_2009_04m.jpg
U veljači je objavljen 8. broj besplatnog online časopisa e_conservation magazine
simp_2009_05m.jpg
Galerija Tate pokrenula je novu web stranicu: "The Tate Conservation online"

  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare