www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home PRAKSA Terenska nastava: Zahvati na antičkom termalnom podnom mozaiku

Terenska nastava: Zahvati na antičkom termalnom podnom mozaiku

E-mail Ispis
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
There are no translations available.

vis_terme2.jpg
Marijana MILKO, Vikica KATIĆ (Konzervacija-restauracija zidnih slika i mozaika, apsolvent)
Josipa MILIŠIĆ (Konzervacija-restauracija zidnih slika i mozaika, IV. god.)
Danijela SKELIN, Toni ŠAINA (Konzervacija-restauracija zidnih slika i mozaika, III. god.)

MENTORI: dr. sc. Branko Matulić, doc., Tonči Borovac, pred. (voditelji specijalističkog usmjerenja Konzervacija-restauracija zidnih slika i mozaika Odsjeka za konzervatorstvo-restauratorstvo Umjetničke akademije)

 

S A Ž E T A K
Na složenom antičkom arheološkom kompleksu rimskih termi na položaju Gradina u Visu (antička Issa) na otoku Visu, započeli su u kolovozu 2000. godine opsežni zaštitni radovi na termalnim mozaicima. Višegodišnjim programom zaštite Hrvatskog restauratorskog zavoda – odjela u Splitu i Arheološkog muzeja u Splitu, a uz novčanu potporu Ministarstva kulture, zaštitnim zahvatima je do sada bio obuhvaćen geometrijski mozaični tapet u sjeveroistočnoj prostoriji “E”. U 2002. godini vraćen je geometrijsko figuralni mozaik na izvorno mjesto i na njemu predstoje još manje dorade. U 2003. godini započet je zahvat na geometrijskom mozaiku tzv. tapetu “D”.
Uvod
Pod stručnim nadzorom dr. sc. Branka Matulića i Tonča Borovca, konzervatora-restauratora Hrvatskog restauratorskog zavoda, Restauratorskog odjela u Splitu i predavača na Odsjeku za konzervatorstvo-restauratorstvo Umjetničke akademije, obavljaju se konzervatorsko-restauratorski zahvati na antičkom termalnom podnom mozaiku na lokalitetu Gradina u Visu. Zaštitnim zahvatima do sada je bio obuhvaćen geometrijski mozaični tapet u sjeveroistočnoj prostoriji “E”. Tijekom 2003. godine izvode se zahvati na ostalim mozaičnim tapetima, tzv. tapet D, s ukupnom površinom od preko stotinu prostornih metara. U petodnevnom zahvatu sudjelovali su studenti Odsjeka za konzervatorstvo-restauratorstvo, specijalističkog usmjerenja Konzervacija-restauracija zidnih slika i mozaika: Marijana Milko, Vikica Katić, Josipa Milišić, Danijela Skelin i Toni Šaina.
Zahvat na geometrijskom mozaiku - tapet D
Mozaik je ležao pod debelim zemljano-pješčanim pokrovom koji je pažljivo uklonjen i očišćen. Nakon toga uslijedilo je čišćenje skrama. One su uklanjane ručnim alatima (špatule, skalpeli, spužve i dr.) te hidromehanički. Rubne kockice koje su se za vrijeme čišćenja mozaika osipale, odvajane su kako bi se kasnije mogle upotrijebiti za retuš. Također su uklonjene stare zakrpe od cementne žbuke.
Na tako očišćenoj površini započelo se s definiranjem rubova. Za opšiv i popunjavanje lakuna korištena je sljedeća žbuka: deset dijelova kamenog pijeska, osam dijelova pijeska, dva dijela vode i bijeli cement (Betokril) u omjeru 1:3. Prije obrubljivanja površina je impregnirana otopinom PVA (1:10). Žbuka je pažljivo nanesena malim slikarskim špatulicama.
Nakon definiranja rubova, započeto je retuširanje susjednog mozaika s figuralnim prikazima dupina. Za retuš su korištene sakupljene i sortirane crne i bijele kockice. Kockice su se prethodno namakale u otopini amonijevog karbonata, ispirale vodom i čistile skalpelima. Žbuka za retuš pripravljena je od jednog dijela vapna i tri dijela pijeska. Retuš je zbog loših vremenskih uvjeta samo djelomično napravljen.
Istovremenao s restauratorskim radovima radila se dokumentacija tapeta “D” na milimetarskom papiru u omjeru 1:10 uz pomoć mreže nategnute na drveni okvir.
Na južnom dijelu mozaika, na ostatku zida, pronađeni su dijelovi rimske žbuke koja je rađena u tri sloja. Preventivno je zaštićena nanošenjem zaštitnog sloja fine žbuke, kojoj je funkcija spriječiti daljnje osipanje.
Opisani zahvat bio je samo priprema za nadolazeće radove u kojima će se spomenuti mozaici dizati i konzervirati.
Objavljeno: 25. veljače 2004.


Lektorirano 27. listopada 2011. (M. G. Milić)

zs011-2_001.gifPogled na novootkrivenu površinu mozaika tzv. tapet “D”

zs011-2_002.gifUklanjanje stare cementne žbuke kojom je bio 60-ih godina bio preventivno zaštićen mozaik

zs011-2_003.gifObrubljivanje definiranih rubova

zs011-2_004.gifUklanjanje nečistoća s površine mozaika vodenim topom

zs011-2_005.gifRetuš


  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare