www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO Dragodid ili o očuvanju tradicijske graditeljske baštine

Dragodid ili o očuvanju tradicijske graditeljske baštine

E-mail Ispis
Ocjena: / 5
LošeOdlično 
There are no translations available.

dragodid
Sagita Mirjam SUNARA, docent (UMAS, Odsjek za konzervaciju-restauraciju)

 

Tradicijska graditeljska baština, zaštitni znak mediteranskog kulturnog krajolika, danas je suočena s velikim prijetnjama. Učestale su krađe obrađenog starog kamena i pokrovnih ploča radi obnove drugih kamenih građevina i izgradnje novih kuća. Suhozidi se ruše radi objedinjavanja parcela poljoprivrednog zemljišta ili pretvaraju u građevinski materijal. Mljevenje i usitnjavanje starog kamena predstavlja najcrnji scenarij. Osim toga, gradnja suhozida jedan je od zanata u izumiranju.

U članku je predstavljen rad udruge 4 grada – Dragodid, male, ali vrlo aktivne udruge koja se već gotovo deset godina bavi očuvanjem suhozida i suhozidne gradnje. Kako je udruga nastala, kakve projekte organizira i kakav je uspjeh do sada polučila, doznali smo u razgovoru s njezinim predsjednikom, splitskim profesorom povijesti i muzeologom Filipom Bubalom. S Filipom smo razgovarali i o inicijativi za zakonsku zaštitu suhozidne gradnje, koja je preduvjet za njeno trajno očuvanje.

Frane Dumandžić, apsolvent arhitekture iz Splita, govori o iskustvu sudjelovanja u suhozidnoj radionici "Petrebišća 2011".

 

Dragodid ili o očuvanju tradicijske graditeljske baštine 563.91 Kb

 


s
Objavljeno: 15. kolovoza 2011.

 

sunara_dragodid

Udruga 4 grada - Dragodid bavi se očuvanjem tradicijske graditeljske baštine. Posjetite njihov web portal i Facebook stranicu!

 
Discuss (0 posts)

Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare