www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home SEMINARI Preventivna zaštita Zavičajne zbirke "Baština"

Preventivna zaštita Zavičajne zbirke "Baština"

E-mail Ispis
Ocjena: / 5
LošeOdlično 
There are no translations available.

sapina_bastina

Ana ŠAPINA, 1. godina

MENTOR: Sagita Mirjam Sunara, viši asistent

Zavičajnu zbirku “Baština” prije osam godina osnovala je skupina kolekcionara iz Srednje Bosne. Muzej se nalazi u selu Rankovići pokraj Novog Travnika. Raspolaže velikim brojem arheoloških, etnografskih, umjetničkih i drugih predmeta. Muzej ne ostvaruje financijske prihode pa u njemu nema stalno zaposlene osobe. Održavanjem zgrade i poslovima vezanim uz zbirku bavi se jedan volonter. Uvjeti u kojima se predmeti čuvaju nisu zadovoljavajući. Budući da zbirka nije dovoljno prezentirana javnosti, muzej ima mali broj posjetitelja.

U uvodnom poglavlju elaborata opisuje se povijest i zatečeno stanje muzejske zgrade. Slijedi opis dijelova muzejske zbirke i uvjeta u kojima se predmeti čuvaju, uz prijedloge za njihovo poboljšanje. Autorica na kraju iznosi nekoliko prijedloga za prezentaciju muzeja. Seminarski rad je nastao u sklopu kolegija Preventivna konzervacija 1, uz mentorstvo više asistentice Sagite Mirjam Sunara.

O Zavičajnoj zbirci “Baština” razgovarali smo s povjesničarkom umjetnosti Mirhom Šabanović, stručnom suradnicom Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo. “Smatram da je prava problematika u nedostatku sredstava, neraspoloženju ili, u ovom slučaju, nedovoljnoj upoznatosti odgovarajućih institucija države, a ne toliko u manjku struke," kaže Mirha. "Vjerujem da bi projekt zaštite ove zbirke omogućio ostvarivanje i početak izvanredne suradnje bosanskohercegovačkih i hrvatskih stručnjaka iz područja konzervacije, restauracije, povijesti, povijesti umjetnosti i etnologije.”

bastina_01

Povijesno-arheološki odjel Zavičajne zbirke "Baština" u selu Rankovići (snimila: A. Šapina)

  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare