www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO Izložba o mramornoj menzi iz triklinija Dioklecijanove palače

Izložba o mramornoj menzi iz triklinija Dioklecijanove palače

E-mail Ispis
Ocjena: / 2
LošeOdlično 
There are no translations available.

tadinac_menza

Ivana TADINAC, Društvo prijatelja muzeja Split

 

Prije nekoliko mjeseci u Splitu je osnovana udruga Društvo prijatelja muzeja Split. Jedan od prvih projekata ove udruge izložba je o mramornoj menzi iz triklinija Dioklecijanove palače.

U ožujku 2009. godine Muzej grada Splita pokrenuo je rješavanje problema mramornog antičkog stola (mensa) otkrivenog u arheološkim istraživanjima supstrukcija Dioklecijanove palače 1994. godine. Naručen je stručni elaborat, a izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova povjereno je Odsjeku za kamenu plastiku Hrvatskog restauratorskog zavoda. Restaurirani antički stol uvršten je u Zbirku kamenih spomenika Muzeja grada Splita i izložen u jednoj od prostorija muzeja.

Društvo prijatelja muzeja Split sada želi prirediti izložbu o menzi. Ovaj vrijedni nalaz tako bi dobio primjereniju prezentaciju i bio valoriziran u skladu sa svojom vrijednosti. Potrebno je naglasiti da se radi o cjelovitom, dobro očuvanom i vrlo značajnom nalazu. (Slični stolovi za blagovanje iz ovoga razdoblja prava su rijetkost, a uglavnom ih poznajemo s likovnih reprodukcija antičkih blagovaonica / triklinija.) Ideja je sljedeća: uz stručno vodstvo članova Društva prijatelja muzeja i osoblja Muzeja grada (kustos i muzejski pedagog), studenti Sveučilišta u Splitu priredit će izložbu o mramornoj menzi. Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda ustupit će im fotodokumentaciju restauratorskog zahvata i informacije o izvedenim radovima. Izložba će se postaviti u Muzeju grada, u prostoriji u kojoj je menza trenutno izložena. Izložba bi trebala biti informativna, edukativna i privlačna – građanima Splita, ali i turistima. Tekstovi će biti na hrvatskom i engleskom jeziku. Informativni plakat o izložbi postavit će se u podrumima Dioklecijanove palače, na mjestu gdje se menza nalazila do restauracije i prijenosa u Muzej grada. Zamišljeno je da se izložba na kraju daruje Muzeju grada Splita, koji bi je mogao učiniti dijelom svog stalnog postava.

Najveća vrijednost ovoga projekta leži u suradnji obrazovnih institucija i ustanova u kulturi. Studentima se, pak, nudi prilika za stjecanje novih znanja kroz praktičan i zanimljiv rad u muzeju, na pravom spomeniku. Tko ne bi u svom životopisu želio 'imati' Dioklecijanovu menzu?! Pozivamo stoga zainteresirane studente i nastavnike da se uključe u ovaj projekt! Osoba za kontakt je predsjednica udruge Društvo prijatelja muzeja Split, Ivana Tadinac: tadinacivana@yahoo.com

O projektu će izvještavati elektronički časopis In situ te list studenata i profesora Sveučilišta u Splitu Universitas, koji se kao podlistak Slobodne Dalmacije jednom mjesečno distribuira u cijeloj zemlji. Vijesti o projektu potražite na Facebook stranici udruge Društvo prijatelja muzeja Split te na njihovom blogu.
s
s
s
s
Objavljeno: 6. listopada 2010.

Lektorirano 14. prosinca 2011. (M. G. Milić)

menza_01
Menza u radionici Hrvatskog restauratorskog zavoda - Restauratorskog odjela u Splitu

 
Discuss (1 posts)
Komentari čitatelja
Oct 02 2011 19:54:49
Krajem travnja Uredništvo je zaprimilo e-mail od Tajme Rismondo Čale iz Konzervatorskog odjela u Splitu, iz kojega izdvajamo sljedeće:

"(...) nije Muzej grada Splita 2009. godine pokrenuo (...) „rješavanje problema mramornog antičkog stola /mensa......“, već se s rješavanjem problema u kojem se tada nalazila antička menza smještena u supstrukcijama triklinija, započelo konzervatorskim očevidom arheologa Konzervatorskog odjela u Splitu još 30.listopada 2007. godine o čemu su tada u pisanoj formi obaviještene nadležne instance Ministarstva kulture, HULU, Muzej grada Splita i Grad Split.

Naime, tom su prigodom konzervatori/arheolozi utvrdili, kako je prezentirana antička menza, izložena u supstrukcijama, izložena negativnom utjecaju atmosferilija (kapanjem vode s gornje razine-usljed zapuštene infrastrukture), uslijed čega je došlo do stvaranja kalcifikata na predmetnom kulturnom dobru. Istom je utvrđeno,da je na mjestima na kojima su dijelovi menze bili spajani, uslijed stalnog prodora vode/vlage, došlo do odvajanja. U svrhu očuvanja toga kulturnog dobra izneseno je tom prigodom konzervatorsko mišljenje kako će uslijed velike koncentracije vlage u prostoriji u kojoj se menza nalazi smještena uzrokovati daljnja napuknuća vrijednog kultrnog dobra. Tada je naloženo (30.10.2007.godine), da je zbog neprimjernih uvjeta u kojima je antička menza izložena, istu potrebno privremeno pohraniti u nadležni muzej, u svrhu stvaranja uvjeta za sanaciju nastalih i sprečavanja stvaranja novih oštećenja. Naime, prostor u kojem se menza nalazila,u supstrukcijama triklinija, nažalost ne udovoljava suvremenim muzeološkim standardima, pa ju je iz tih razloga bilo potrebno premjestiti.

Dana 12.studenoga 2007. godine tadašnju članicu poglavarstva Grada Splita zaduženu za kulturu, konzervatori/arheolozi KO Split obavijestili su o očevidu obavljenom u supstrukcijama triklinija 30.listopada 2007. godine. Tom je prigodom zatraženo od članice Poglavarstva, da se antička menza hitno privremeno pohrani u Muzej grada Splita, te da se hitno poduzmu restauratorski radovi i sanacija štete nastala na predmetnom kulturnom dobru smještenom u muzeološki neprimjerenom prostoru, a sve u svrhu sprečavanja nastajanja daljnje štete.

Dana 30.svibnja 2008.godine, konzervatori su članicu poglavarstva zaduženu za kulturu, sukladno sastanku održanom 14.svibnja 2008. godine obavijestili o nalogu kojim je Muzeju grada Splita (od 12.studenoga 2007.godine) naloženo, da izmjesti antičku mramornu menzu iz muzeološki neprimjerenog prostora istočnih suptrukcija Dioklecijanove palače u nadležnu muzejsku ustanovu koja udovoljava suvremenim muzejskim standardima, a u svrhu poduzimanja restauracijskih i sanacijskih radova.

Tek tada, nakon što je članica Poglavarstva zadužena za kulturu u suradnji sa Službom za kulturu grada Splita uspješno osigurala sredstva za provođenje i izvedbu naloženih restauratorskih i sanacijskih radova nad antičkom menzom, naravno i nakon što su muzelaci preuzeli to kulturno dobro, stvoreni su uvjeti za njegovo primjereno očuvanje i zaštitu u prostoru koji zadovoljava suvremene muzejsko galerijske uvjete.

(...) dug i mukotrpan rad (od 2007 do 2009. godine), te suradnja nadležnih institucija (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Splitu, Služba za kulturu grada Splita i Muzej grada Splita)prethodili su stvaranju uvjeta, da se menza sanira i restaurira (Hrvatski restauratorski zavod), te izloži i dostojno pohrani u prostor, koji zadovoljava primjerene muzeološke standarde (Muzej grada Splita)."

Hvala kolegici Rismondo Čale na pojašnjenju!
#1090

Discuss this item on the forums. (1 posts)

Login Form