www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO Otvoren splitski odjel Instituta za povijest umjetnosti

Otvoren splitski odjel Instituta za povijest umjetnosti

E-mail Ispis
Ocjena: / 5
LošeOdlično 
There are no translations available.

tadinac-ipu

Ivana TADINAC, Odsjek za staru gradsku jezgru Grada Splita


Svečano otvaranje novoutemeljenog odjela Instituta za povijest umjetnosti, budućeg Centra Cvito Fisković u Splitu, održano je dana 10. rujna 2010. u Kružićevoj 7, u preuređenim prostorijama nekadašnjeg splitskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Otvorenju je nazočila prof. Anđelka Visković, zamjenica Gradonačelnika grada Splita, te članovi Znanstvenog vijeća i Upravnog vijeća Instituta za povijest umjetnosti. Budući Centar nositi će ime uglednog hrvatskog povjesničara umjetnosti i konzervatora Cvita Fiskovića, a djelovati će pri Institutu za povijest umjetnosti.

Institut za povijest umjetnosti javna je znanstvena ustanova u vlasništvu Republike Hrvatske osnovana 1961. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Institut isprva djeluje u okvirima Sveučilišta, a potom postaje samostalna javna znanstvena ustanova za proučavanje povijesti i teorije umjetnosti – urbanizma, arhitekture, slikarstva, kiparstva, umjetničkog obrta, dizajna i vizualnih komunikacija – svih vremenskih i stilskih razdoblja, s težištem na nacionalnoj povijesnoumjetničkoj baštini. Temeljne smjernice djelatnosti Instituta postavili su šezdesetih godina 20. stoljeća povijesničari umjetnosti prof. Milan Prelog (1919.-1988.) na polju istraživanja urbanih cjelina i spomenika i prof. Grgo Gamulin (1910.-1997.) na polju likovnih umjetnosti.

U programskim okvirima Instituta djelovat će i novoosnovani znanstveno-istraživački odjel. Primarna djelatnost će biti proučavanje spomenika, pojava i ličnosti internacionalne i hrvatske umjetničke baštine; izrada umjetničke topografije Republike Hrvatske; izrada korpusa spomeničke baštine Hrvatske te izrada konzervatorskih studija i elaborata za pojedine spomenike ili spomeničke cjeline.

Institut objavljuje tri časopisa (dva stručna, Kvartal i Život umjetnosti, i jedan znanstveni, Radovi IPU), te knjige u više znanstvenih serija. Znanstvenici instituta sudjeluju u nastavi i mentorskom radu na preddiplomskim, diplomskim i doktorskim studijima na gotovo svim sveučilištima u Hrvatskoj. Usto, Institut daje svoj doprinos popularizaciji znanosti sudjelovanjem znanstvenika i stručnih suradnika u medijskim projektima, radio i TV emisijama, te različitim javnim nastupima i manifestacijama.

Govoreći o C. Fiskoviću, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti dr. sc. Milan Pelc istaknuo je: "Cjelina njegova opusa retrospektivno se sagledava kao jedinstven humanistički projekt enciklopedijske širine. Bilo je za nj osobito karakteristično što se oboružao kritičkim oruđima više disciplina u pokušaju da obuhvati povijest zavičajnog miljea u njegovom kulturološkom totalu. Izbrusio je metode i pitanja naše discipline i usadio je u opće okvire europske povijesti umjetnosti. Na takvim linijama bi trebao pokušati raditi novoutemeljeni splitski centar Instituta za povijest umjetnosti, pa će se, uvjereni smo, uskoro čuti o dobrim početcima njegova rada." Vjerujemo da će se riječi dr. Pelca uskoro pretvoriti u djela!
Objavljeno: 14. rujna 2010.

Lektorirano 3. studenog 2011. (M. G. Milić)

 

 

 


   No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form