www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO Venera na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju UMAS-a

Venera na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju UMAS-a

E-mail Ispis
Ocjena: / 5
LošeOdlično 
There are no translations available.

venera_mak

Siniša BIZJAK, predavač (UMAS, Odsjek za konzervaciju-restauraciju)
Vinka MARINKOVIĆ, stručni suradnik (UMAS, Odsjek za konzervaciju-restauraciju)

 

Na Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, dana 23. lipnja 2010. godine dopremljena je antička mramorna skulptura Venere iz Makedonije. Skulptura je transportirana u pratnji Jovana Šurbanovskog, direktora Muzeja grada Skoplja, u kojemu je skulptura inače pohranjena, i arheologinje Marine Ončevske Todorovske. Konzervatorsko-restauratorski zahvat na skulpturi koja je 2008. godine pronađena na arheološkom lokalitetu Skupa, pet kilometara od Skoplja, izvodit će stručnjaci specijalističkog usmjerenja za konzervaciju-restauraciju kamena splitske Umjetničke akademije.

Cijenjene uzvanike dočekali su i pozdravili dekan Umjetničke Akademije dr. sc. Branko Matulić, izvanredni profesor; voditelj specijalističkog usmjerenja za konzervaciju-restauraciju kamena Ivo Donelli, izvanredni profesor; Siniša Bizjak, predavač; Marin Barišić, docent; Vinka Marinković, stručni suradnik, te studenti završnih godina Sanja Macanić, Ante Jureškin, Giulio de Frapporti, Tihana Hajrić i Vedran Kundić. Za goste je pripremljena prigodna prezentacija Odsjeka za konzervaciju-restauraciju i projekata koji su realizirani na specijalističkom usmjerenju za konzervaciju-restauraciju kamena. Na kraju izlaganja razgovaralo se o zatečenom stanju skulpture i diskutiralo o problemima njezinog restauriranja i završne prezentacije.

Ovaj događaj je važan za Odsjek ne samo zato što se radi o izuzetno vrijednoj umjetnini na kojoj će studenti imati priliku raditi, nego i zato što je po prvi put sklopljena ovakva suradnja između Umjetničke akademije i strane javne institucije.

Dolazak Venere na Umjetničku akademiju popratili su i mediji.

 


Objavljeno: 22. srpnja 2010.


Lektorirano 3. studenog 2011. ( M. G. Milić)

makedonci_01m

Doček gostiju iz Makedonije

makedonci_02

Prezentacija Odsjeka za konzervaciju-restauraciju

makedonci_03

Pregled skulpture

 

  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form