www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO Hrvatska sekcija Međunarodnog instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela

Hrvatska sekcija Međunarodnog instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela

E-mail Ispis
Ocjena: / 8
LošeOdlično 
There are no translations available.

iichr

Sagita Mirjam SUNARA, viši asistent (UMAS, Odsjek za konzervaciju-restauraciju)


Hrvatska sekcija Međunarodnog instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela, nezavisne međunarodne organizacije koja već više od pedeset godina promovira znanje, metode i radne standarde u zaštiti i očuvanju kulturne baštine, osnovana je u Zagrebu početkom mjeseca srpnja.
Ideja o osnivanju hrvatske sekcije IIC-ja (International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works, IIC - Croatian group) rodila se prije godinu dana. Naime, iako u Hrvatskoj postoji nekoliko strukovnih udruženja restauratora (Hrvatsko restauratorsko društvo, Sekcija restauratora i preparatora Hrvatskoga muzejskog društva, Sekcija za restauratorska i oblikovno-fonička djela ULUPUH-a), potreba za stručnom komunikacijom i boljim povezivanjem se još uvijek snažno osjećala. Kako je navedeno u Statutu, udruga je osnovana u cilju promicanja, razvitka i unaprjeđenja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti, što se planira postići stručnim programima, informiranjem javnosti o aktivnostima i realiziranim projektima, organiziranjem specijaliziranih znanstvenih i stručnih skupova i radionica, jačanjem suradnje sa srodnim organizacijama u zemlji i izvan nje te razvijanjem programa međunarodne suradnje.
"Razgovor o osnivanju udruge potekao je od restauratora iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, no želja je osnivača od samoga početka bila da u udruzi sudjeluju i privatni restauratori, djelatnici arhiva, muzeja i drugih ustanova u kulturi, kao i studiji konzervacije-restauracije," pojašnjava Ksenija Škarić, predsjednica udruge i pročelnica Službe za pokretnu baštinu HRZ-a. "Međunarodni institut za restauriranje činio nam se pravom ustanovom upravo zato što je otvoren i široko zamišljen."
Međunarodni institut za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela, skraćeno IIC (prema engleskom akronimu), danas ima preko tisuću članova u pedeset zemalja. U nekima od njih članovi su okupljeni u strukovna udruženja, što im omogućuje da se češće susreću i bave lokalnim problemima. Prve grupe formirane su 1958. godine u Velikoj Britaniji (današnji Institute of conservation, ICON) i Sjedinjenim Američkim Državama (današnji American Institute for Conservation, AIC). Trenutno djeluju u nordijskim zemljama (nordijska grupa okuplja stručnjake iz Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske), Nizozemskoj, Austriji, Francuskoj, Japanu, Grčkoj, Španjolskoj, Italiji, a odnedavno i u Hrvatskoj. Sve regionalne i nacionalne grupe neovisne su od IIC-ja, no čvrsto se pridržavaju njegovog Statuta.

Planovi za 2010. godinu
Premda postoji tek nekoliko mjeseci, udruga ima velike planove za narednu godinu. "Prvi korak bila je prijava edukacijskih programa," govori nam Andreja Dragojević, dopredsjednica udruge i voditeljica HRZ-ove radionice za papir i kožu. "Prijavljena su četiri edukacijska modula koja se bave različitim temama, od restauracije papira do čišćenja slika. Dva će se održati u Zagrebu, a dva u Splitu." Osim toga, nekoliko će se članova udruge predstaviti posterima na međunarodnom kongresu IIC-a koji se 2010. godine održava u Istanbulu. Tema skupa je restauriranje i istočni Mediteran (“Conservation and the Eastern Mediterranean"). Nelka Bakliža, Pavao Lerotić i Višnja Bralić prezentirat će istraživačke i restauratorske radove na slikama Giovannija Bellinija iz Strossmayerove galerije u Zagrebu, Andreja Dragojević konzervatorsko-restauratorske radove na rodoslovlju obitelji Ohmučević, Ksenija Škarić projekt konzerviranja i prezentacije vodnjanskih relikvija, Višnja Bralić i Pavao Lerotić rezultate višegodišnjeg programa preventivnog konzerviranja i restauriranja istarskih slika od XVI. do XVIII. stoljeća, Marijana Galović konzervatorsko-restauratorske radove na propovjedaonici iz Lovrečke Varoši, Sandra Lucić Vujičić radove na dvjema umjetninama na kojima su zatečene tkanine tkane u Italiji na prijelazu XVI. u XVII. stoljeće, Stela Grmoljez Ivanković istraživanja i konzervatorsko-restauratorske radove na drvenom polikromiranom raspelu Jurja Petrovića iz crkve sv. Križa u Arbaniji na otoku Čiovu, a Suzana Kolić Gunjača konzervatorsko-restauratorske radove na dubrovačkim "Zelencima". Važno je napomenuti da rok za prijavu postera još nije prošao, stoga vas pozivamo da posjetite stranice IIC-a i prijavite se za sudjelovanje.
Navedeni radovi potvrđuju visok stupanj razvoja konzervatorsko-restauratorske struke u Hrvatskoj pa začuđuje činjenica da su hrvatski stručnjaci rijetko, ako uopće, zastupljeni u stranim publikacijama. "Jedan od ciljeva naše udruge poticanje je članova na izlazak u javnost," napominje Ksenija Škarić. "IIC ima nekoliko publikacija: Studies in Conservation, Reviews in Conservation i News in Conservation. Nadamo se da će naši članovi početi u njima objavljivati."
Potrebano je napomenuti da članstvo u hrvatskoj sekciji ne uključuje članstvo u središnjici IIC-a, no članovi grupe ostvaruju financijske pogodnosti prilikom upisa. "Iako udruga još nema svoju web stranicu niti se promovira kroz tiskane medije, činjenica da već broji četrdeset članova pokazuje da je potreba za njenim osnivanjem postojala i da su restauratori to osjećali," dodaje na kraju Ksenija Škarić.

Kako se učlaniti?
Udruzi mogu pristupiti svi pojedinci koji su su profesionalno uključeni u zaštitu kulturne baštine, a žele promicati, razvijati i unaprjeđivati konzervatorsko-restauratorsku djelatnost. Dovoljno je ispuniti pristupnicu i poslati je Pavlu Lerotiću, tajniku udruge. Nakon što se Vijeće pozitivno očituje o primanju člana, potrebno je uplatiti članarinu na račun udruge. Godišnja članarina za redovite članove iznosi 200 kuna, odnosno 100 kuna za 2009. godinu. Za studente je upis u 2009. godini besplatan, a godišnja će članarina ubuduće iznositi 50 kuna. Za novčane i bankovne informacije zadužen je blagajnik udruge, Orest Šuman.

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na jednu od sljedećih adresa:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , predsjednica
Andreja Dragojević, dopredsjednica
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , tajnik
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , blagajnik

- - -

Jerry Podany, predsjednik IIC-a, o osnivanju udruge IIC - Hrvatska sekcija
"Međunarodni institut za restauriranje (International Institute for Conservation, IIC) već 60 godina predano radi na unaprjeđenju zaštite kulturnog nasljeđa, snabdijevajući međunarodnu restauratorsku zajednicu publikacijama i kongresima koji se ubrajaju među najbolje i najinformativnije. IIC je sinonim za profesionalizam i visoke standarde u restauraciji, uz uvjerenje da svi oblici kulturne baštine, bilo slika ili spomenik, povijesni krajolik ili arheološki lokalitet, glazbeni instrument ili prirodoslovni uzorak, zaslužuju najbolju skrb za budući opstanak i boljitak cijeloga svijeta. Ova se predanost njeguje diljem planeta kroz dosljednu suradnju IIC-a sa zemljama i regijama željnim i voljnim stvaranja udruga koje pružaju potporu i komunikacijsku platformu za lokalnu zajednicu restauratora i drugih stručnjaka uključenih u zaštitu kulturne baštine. Suradnjom IIC-a s nacionalnim grupama i uključivanjem sve većeg broja članova u globalni dijalog njeguje se razmjena informacija i unaprjeđenje stručnih napora. IIC želi toplu i entuzijastičnu dobrodošlicu u ovu zajednicu najnovijoj grupi, IIC - Hrvatska sekcija. Osnivanje ove udruge označava pozitivan korak prema neprekidnom razvoju profesionalnih restauratorskih standarda i potporu očuvanju svjetske baštine. IIC želi dobrodošlicu svakom članu IIC - Hrvatske sekcije, sadašnjem i budućem, u međunarodnu zajednicu. Radujemo se vašem sudjelovanju.
Očuvanje kulturnoga blaga nije statičan napor. Filozofije, materijali i metodologije izgrađuju se i kontinuirano poboljšavaju i redefiniraju. Dobrobiti tako dinamičnog okoliša najbolje se ostvaruju kroz otvorenu komunikaciju i potporu međunarodne zajednice. Stvaranjem nacionalne grupe IIC-a (koja u nekoliko kratkih mjeseci već broji preko 40 članova iz svih specijalističkih područja), Hrvatska se obraća izgrađenoj prošlosti i pomjenjivoj budućnosti ove globalne zajednice kao resursu za unaprjeđenje struke na svom teritoriju. Formiranje ove grupe sve nas čini boljima i željni smo dodati glasove Hrvatske trajnom dijalogu o očuvanju baštine. Dobro nam došla, IIC - Hrvatska sekcija!"

Objavljeno: 21. studenog 2009.Lektorirano 3. studenog 2011. (M. G. Milić)

iic_hr

Osnivačka skupština Hrvatske sekcije Međunarodnog instituta za restauriranje

 

 


   No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form