www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO Otvaranje izložbe o restauraciji stropnog oslika u palači Bajamonti-Dešković

Otvaranje izložbe o restauraciji stropnog oslika u palači Bajamonti-Dešković

E-mail Ispis
Ocjena: / 12
LošeOdlično 
There are no translations available.

baja_desk

Muzej grada Splita, 14. rujna - 14. listopada 2009.


U ponedjeljak, 14. rujna, u Muzeju grada Splita u 19 sati otvara se izložba o konzervatorsko-restauratorskom zahvatu na stropnom osliku u palači Bajmonti-Dešković. Izložbom se obilježava dovršetak prve faze radova, započetih još 2004. godine. Financiralo ih je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a izveo stručni tim Odsjeka za zidno slikarstvo i mozaik Hrvatskog restauratorskog zavoda, Restauratorskog odjela u Splitu, uz povremenu pomoć studenata treće i četvrte godine Odsjeka za konzervaciju-restauraciju splitske Umjetničke akademije. Izložba će se moći pogledati do 14. listopada.

Podsjetimo, prilikom nalijevanja betonske međukatne konstrukcije 2004. godine teško je oštećen stropni oslik na prvom katu čuvene splitske palače Bajamonti-Dešković. Nakon ovih građevinskih radova pristup oštećenim slikarijama s gornje strane više nije bio moguć pa su restauratori bili prinuđeni skinuti cijeli strop. Odluka o ovom izuzetno teškom i složenom postupku donesena je nakon što su provedene detaljne analize gradbenih materijala oslika (žbuka, pigmenti) te istraženi statički poremećaji nosivih konstrukcija. Provedeni zahvat jedinstven je u hrvatskoj restauratorskoj praksi, a izveo ga je tim vrhunskih domaćih stručnjaka. Tehnologija i metodologija zahvata određeni su zahtjevnim uvjetima rada in situ. Restauratori su se pri radu susreli s brojnim tehničkim, organizacijskim, stručnim, pa i financijskim problemima, zbog čega konačni rezultat postaje još fascinantniji.

Nakon analize zatečenog stanja i provedenih istraživanja, pristupilo se izradi dokumentacije. Uslijedilo je čišćenje i zaštita lica slika, tj. učvršćivanje (konsolidacija) bojenog sloja. Odvajanje, odnosno demontaža stropa bila je osobito težak zahvat. Poleđina slikarija očišćena je, postavljene su ukrute i izvršeni su rekonstruktivni zahvati. Nakon pripremnih radova uslijedio je retuš. Velik izazov bio je osmisliti i izraditi sustav za vraćanje slikarija na strop. Nakon što su svi fragmenti postavljeni na mjesto, izvršeni su rekonstruktivni zahvati te su postavljene bočne profilacije. Završni zahvati bili su zaštita bojanog sloja i prezentacija restauriranih oslika. Na projektu sanacije i obnove stropnih slikarija u palači Bajamonti-Dešković izmijenile su se sve faze konzervatorsko-restauratorskog zahvata koje se u teoriji spominju kao pojedinačne ili ograničene cjeline, a izložba koja će biti postavljena u Muzeju grada Splita iznijet će detalje nekih problema s kojima se "obični" restauratori rijetko susreću u svakodnevnom poslu.

Projekt je realiziran pod stručnim palicom dr. sc. Branka Matulića (voditelj radova od 2004. do 2005. godine) i mr. sc. Tonča Borovca (2005. - 2009.), voditelja Odsjeka za zidno slikarstvo i mozaike splitskog HRZ-a. Radove su izvele diplomirane konzervatorice-restauratorice Ivana Jerković, Antonija Buljan, Josipa Milišić i Maja Kiršić. Od studenata splitske Umjetničke akademije sudjelovali su: Danijela Skelin, Toni Šaina, Pinija Bulić, Vinka Marinković, Ivana Hodak, Srđan Ivanković, Jelena Bandžur, Ivana Petković, Ana Vrdoljak, Ana Karuza, Krešimir Bosnić, Nikola Radošević, Ivan Radonić i Ivana Papić. Na projektu su surađivali povjesničar umjetnosti dr. sc. Radoslav Tomić, voditelj Odsjeka za kamenu plastiku HRZ-a Marin Barišić, te Domagoj Mudronja i mr. sc. Dragica Krstić iz Prirodoslovnog laboratorija HRZ-a.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na otvorenju!
Objavljeno: 8. rujna 2009.

Lektorirano 2. studenog 2011. (M. G. Milić)

bd_003

Detalj stropa u tzv. prostoriji A tijekom konzervatorsko-restauratorskih radova

bd_004

Detalj stropa nakon radova

bd_005m

Stanje nakon zahvata

 

 

 

 

  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form