www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home RAZNO Izložba o konzervatorsko-restauratorskim radovima na Peristilu Dioklecijanove palače

Izložba o konzervatorsko-restauratorskim radovima na Peristilu Dioklecijanove palače

E-mail Ispis
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
There are no translations available.

per-exh
Muzej grada Splita, 14. - 27. studenog 2007.

S A Ž E T A K
Povodom dovršetka druge faze konzervatorsko-restauratorskih radova na Peristilu Dioklecijanove palače, Grad Split i Hrvatski restauratorski zavod organizirali su prigodnu izložbu. Izložba je bila postavljena u  prostorijama Muzeja grada Splita, a trajala je od 14. do 27. studenog 2007. godine.


Zahvat cjelovite obnove i prezentacije Peristila jedan je od najvažnijih konzervatorsko-restauratorskih projekata u Hrvatskoj. Konzervatorsko-restauratorske radove na Peristilu izvodi Odsjek za kamenu plastiku Hrvatskog restauratorskog zavoda – Restauratorskog odjela Split. Voditelj projekta konzervatorsko-restauratorskih radova na Peristilu je Marin Barišić.

Potaknut inicijalnim sredstvima privatne donacije iz inozemstva – Antiqua Foundation preko World Monuments Funda, uz dodatnu financijsku potporu Grada i Ministarstva kulture, zahvat koji je u početku zamišljen samo kao čišćenje antičke kamene arhitekture prerastao je u složen konzervatorski i restauratorski posao. U drugoj se fazi projekta, pored navedenih izvora financiranja, značajnom donacijom pridružila i American Express Foundation.

Prvom fazom projekta konzervatorsko-restauratorskih radova na Peristilu je obuhvaćen sjeverni dio istočne kolonade, a drugom jugozapadni ugao trga s pročeljem palače Skočibučić-Lukaris u kojoj će, po dovršetku građevinskih radova u unutrašnjosti, biti smješten Muzej sakralne umjetnosti. U njemu će, pak, biti pohranjene vrijedne umjetnine iz riznice splitske katedrale te drugih crkava Splitsko-makarske nadbiskupije.

Uz presjek svih do sada izvedenih radova, izložba autorice Sagite Mirjam Sunara najavljuje skori početak treće faze projekta, odnosno konzervatorsko-restauratorski zahvat na sjevernom dijelu zapadne kolonade i pročelju palače Grisogono-Cipci, građevine koja pokazuje iznimnu povijesnu slojevitost, te na ostatcima luka antičkog trijema u prizemlju palače Grisogono u sjeverozapadnom uglu Peristila.
Skela uz pročelje palače Grisogono-Cipci počela se postavljati sredinom mjeseca studenog. Podsjećamo da su konzervatorsko-restauratorski radovi na prizemlju palače izvedeni u lipnju i srpnju 2006. godine, dok se pripremala potrebna dokumentacija za realizaciju druge faze projekta.

Izložba je popraćena prigodnim katalogom. Tekstove su pisali Ivan Kuret, gradonačelnik grada Splita, Goran Nikšić, pročelnik Službe za staru gradsku jezgru, Ferdinand Meder, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda, te Marin Barišić, Tonči Borovac i Sagita Mirjam Sunara, stručni tim konzervatora-restauratora Hrvatskog restauratorskog zavoda – Restauratorskog odjela u Splitu.
Goran Nikšić je u svom tekstu predstavio projekt cjelovite obnove i prezentacije Peristila te dao sažet pregled konzervatorskih zahvata koji su tijekom posljednja dva stoljeća izvedeni na ovom prostoru. Ferdinand Meder govori o važnosti i glavnim značajkama projekta. Marin Barišić, voditelj Odsjeka za kamenu plastiku Hrvatskog restauratorskog zavoda – Restauratorskog odjela Split, Tonči Borovac, voditelj Odsjeka za zidno slikarstvo i mozaike te Sagita Mirjam Sunara, voditeljica konzervatorsko-restauratorske dokumentacije na projektu, detaljno opisuju problematiku s kojom su se susreli na južnom dijelu zapadne kolonade i tijek izvedenog konzervatorsko-restauratorskog zahvata.

Ovdje donosimo njihov tekst: Katalog izložbe 3.97 Mb

Objavljeno: 22. studenog 2007.Lektorirano 31. listopada 2011. (M. G. Milić)


p-izlozba_001m.jpg
Otvaranje izložbe u Muzeju grada Splita
p-izlozba_004m.jpg
Lasersko čišćenje portala palače Skočibučić-Lukaris (na slici: restauratorice Tihana Pleština i Marina Škarić)
p-izlozba_005m.jpg
Montaža stupića balkonske ograde na drugom katu palače (na slici: restaurator Mate Pavin)

p-izlozba_002m.jpg

Južni dio zapadne kolonade - stanje prije zahvata

p-izlozba_003m.jpg
Stanje nakon zahvata

  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form