www.e-insitu.com

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home SEMINARI Dvije gradske fontane: problemi i rješenja

Dvije gradske fontane: problemi i rješenja

E-mail Ispis
Ocjena: / 8
LošeOdlično 
There are no translations available.

duvnjak_fontane

Ivana DUVNJAK, 1. godina

MENTOR: Sagita Mirjam Sunara, viši asistent

Tema ovog rada su dvije splitske fontane koje datiraju s početka prošlog stoljeća. U kratkim se crtama opisuje stanje u kojem su zatečene, analiziraju problemi i predlažu rješenja. Una piccola fontana, kako je naziva F. Bulić, nalazi se u Dominisovoj ulici, a o njenoj se povijesti zna jako malo. Kamen od kojega je izrađena dobro je očuvan, no zbog izolirane pozicije spomenika narušeni su sklad i higijena njegovog okoliša. Druga se fontana nalazi pored željezničkog i autobusnog kolodvora u Splitu. Iako je na frekventnoj lokaciji, djeluje zapušteno. U fontanu i oko nje baca se smeće.

"Jako mi se svidio Ivanin ‘konzervatorski’ angažiran tekst," kaže mr. sc. Goran Nikšić, voditelj Odsjeka za staru gradsku jezgru Grada Splita i nastavnik na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju UMAS-a. "Bilo bi lijepo kada bi Ivanina inicijativa prerasla u projekt restauracije svih starih fontana u gradu, možda i pod voditeljstvom Umjetničke akademije, a u suradnji s Gradom."

Seminarski rad je nastao u sklopu kolegija Preventivna konzervacija 1, uz mentorstvo više asistentice Sagite Mirjam Sunara.


fontane_01

Fontana u Dominisovoj ulici u Splitu (snimila I. Duvnjak)



  No Comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)

Login Form

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


cloudflare